Bæredygtig bundlinje hos eco2LIGHT

FNs 17 verdensmål skal hjælpe os alle i retningen af at skabe en bæredygtig fremtid. For små og mellemstore virksomheder kan det virke som en stor mundfuld at tage hul på de ambitiøse mål, selvom lysten og interessen er til stede. LED-grossisten eco2LIGHT har med sine 14 medarbejdere arbejdet med bæredygtighed inden for både produkter og daglige arbejdsgange i flere år. De har fået integreret særligt to af målene ind i hverdagens opgaver - nemlig mål 7 (bæredygtig energi) og mål 17 (partnerskaber for handling). Eco2LIGHTs HR-ansvarlige og medejer Charlotte Balling giver inspiration til, hvordan din virksomhed kan tage hul på et af målene, når hun deler ud af erfaringerne i denne artikel.

Lang levetid og nemt at genanvende delene
Eco2LIGHT, der både udvikler og installerer LED-produkter, har en bred kundeportefølje, som blandt andet inkluderer skoler, sportshaller, svømmehaller, butikker, stadions, det maritime område, jule- og dekorationsbelysning og mange flere. For eksempel har virksomheden hjulpet med størstedelen af julebelysningen i Aalborg Zoologiske Have i 2019 og en del i 2020. Mange af kunderne laver store bestillinger, og det kræver grundig planlægning at tænke bæredygtighed ind i hvert enkelt produkt:

”Vores produkter skal kunne repareres og leve længe. Vi stiller krav til indholdet af genanvendelsesplast og genanvendelsesaluminium. Efter mange års levetid skal produkterne være nemme at adskille i de rette fraktioner, så hver enkelt del kan genanvendes,” fortæller Charlotte om det første grundlæggende skridt ind i FNs syvende mål.

Men det er ikke kun produkterne, der holdes øje med i forhold til genanvendelse: ”Vi optimerer og genbruger også vores forsendelsesmaterialer. I 2019 forlod mere end halvanden million enheder eco2LIGHT, og på trods af det høje antal var der max en til to sække per uge med ubrugeligt plast, som forlod virksomheden,” fortæller Charlotte.

Julebelysningen i Aalborg Zoo

Partnerskab og 98 procent genanvendelsespotentiale

Et samarbejde med butikkerne Little Reusers og Reusers taler ind i FNs syttende mål, som er partnerskaber for handling. Butikkerne modtager nemlig eco2LIGHTs overskydende plast, som de bruger til pakkefyld. Et andet eksempel på eco2LIGHTs partnerskaber er samarbejdet med Aalborg Recycling, som har undersøgt genanvendelsesprocenten i virksomhedens produkter. I gennemsnit er eco2LIGHTs lyskilder oppe på et genanvendelsespotentiale på 98 procent.

Virksomhedens tredje samarbejde er med Stena Recycling. Ved nedtagning af gamle lyskilder hos eco2LIGHTs kunder, kan Stena Recycling afhente og betale ejeren for de brugte lyskilder. Derefter opsættes energirigtige LED-lyskilder. Kunden sparer penge i strøm på grund af LED samt tjener penge på de gamle lyskilder, der afhentes af Stena Recycling. Resultaterne er Charlotte og resten af holdet stolte af:

”Vi får etableret en bæredygtig bundlinje, som vi stolt kan præsentere for vores kunder, som også gerne vil være miljørigtige. Det er fedt at opleve, at vores arbejde og genbrug både kan hjælpe naturen og forretningen på samme tid,” fortæller Charlotte.

HR-chef og medejer Charlotte Balling

Arbejder din virksomhed med bæredygtige tiltag?

Er din virksomhed allerede i gang med at implementere lignende bæredygtige tiltag i virksomheden? Eller er det stadig blot i tankerne og ambitionerne? Uanset hjælper Aalborg Alliancen dig gerne i kontakt med andre virksomheder, som du kan hente inspiration og sparring fra.