3. Limfjordsforbindelse er med i infrastrukturaftale

Juni 2021

Danmarks største trafikaftale, som blev offentliggjort i denne uge omfatter anlæg af den 3. Limfjordsforbindelse.

For Rasmus Haugaard, som er formand for Erhverv Norddanmark, var mandag en glædens dag. Og en fremtidens dag:

- For mig er det en fremtidens dag, hvor vi kan fejre, at Nordjylland og Vendsyssel til trods for skepticisme og kritik har turdet holde fast. Infrastruktur er nødvendigt for, at vi kan forblive en del af det Danmark, hvor mennesker vil bo, og hvor virksomheder kan drives fra. Den 3. Limfjordsforbindelse er et kvantespring, som på én gang sikrer produktion, arbejdspladser og bosætning nord for Limfjorden, og samtidig skaber balance for Aalborg.

Forløsning efter 50 år

Også hos borgmester i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen mærkes begejstringen for udmeldingen om, at den 3. Limfjordsforbindelse endelig er vedtaget efter mere end 50 års debat:

- Sammenholdet i Aalborg Alliancen har gjort stort indtryk på Christiansborg. Vi kan derfor kun være stolte over, at der nu indgået et meget bredt transportpolitisk forlig på Christiansborg. Dermed har vi nu sikkerhed for at vi endelig får en 3. Limfjordsforbindelse. Det vil give virksomhederne bedre vækstmuligheder og alle andre en nemmere hverdag. Det er værd at fejre.

Nu kan vi bruge tiden bedre

Jan Gregersen, repræsentant for FH Aalborg (tidl. LO Aalborg) og formand for Dansk Metal Aalborg glæder sig også over, at den 3. Limfjordsforbindelse nu bliver en realitet:

- Det er en rigtig god aftale, som sikrer udbygningen af vores vejnet, så det kan håndtere stigende pres fra både private pendlere og godstransport. I Dansk Metal ved vi, at rigtig mange af vores medlemmer bruger lang tid på at pendle og holde i kø. Aftalen gør det lettere at komme fra A til B og vil kunne give noget ekstra tid til at give den en skalle på arbejdet eller til at have noget mere tid sammen med familien i stedet for at holde i kø.

Større lyst il at investere

Selve byggeriet af den 3. Limfjordsforbindelse begynder i 2025 og forventes afsluttet i 2032. Og selvom der kommer til at gå nogle år, før vi kan se resultatet, så ser Peter Rindebæk, formand for DI Aalborg meget lyst på fremtiden:

- Endelig får vi vished om fremtiden. Og endelig kan vi se frem til at få løst en af landets største trafikale udfordringer. Der går selvfølgelig nogle år, inden den første bil krydser Egholm. Men jeg er sikker på, at vi allerede fra i dag kommer til at opleve en stigende lyst til at investere og skabe udvikling i Aalborg og Vendsyssel.

Medfinansiering var en vigtig brik

Med i trafikaftalen er den medfinansiering på 600 mio. kroner, som Aalborg Kommune har stillet i udsigt gennem Aalborg Alliancen.

Udover at arbejde for etableringen af den 3. Limfjordsforbindelse, arbejder Alliancen også for at sikre adgang til kvalificeret arbejdskraft og reducere ledigheden i Aalborg Kommune for på den måde at frigøre midler til medfinansieringen.

- Vi er allerede nået langt ad den vej. Og jeg hører fortsat, at der en vilje til at fortsætte udbygningen af samarbejdet. For det handler ikke kun om medfinansiering. Det er jo i alles interesse at sikre virksomhederne den nødvendige arbejdskraft og få ledigheden længere ned. Så vi bliver i arbejdstøjet og knokler videre for sammen at skabe øget vækst, slutter Thomas Kastrup-Larsen.

Fakta om Aalborg Alliancen

  • Aalborg Alliancen er et partnerskab, der arbejder for at skabe gode rammevilkår for erhvervslivet, herunder dels at styrke infrastrukturen gennem etablering af den 3. Limfjordsforbindelse og dels at sikre adgangen til kvalificeret arbejdskraft.

  • Alliancen har eksisteret i godt og vel to år og har nu over 500 virksomheder som medlemmer.

  • Aalborg Alliancen blev skabt i fællesskab af DI Aalborg, Erhverv Norddanmark, Dansk Erhverv, Dansk Byggeri i Nordjylland, SMV aalborg, Aalborg City, Erhvervsnetværk 9220, FH Aalborg (tidligere LO Aalborg) og Aalborg Kommune.

  • Medlemmerne har tilsammen over 34.000 ansatte, hvilket svarer til 51% af den samlede beskæftigelse i den private sektor i Aalborg Kommune.