Der er ingen undskyldninger, mener Jørgen

”Kom nu i gang! Toget er kørt fra perronen”.

Der bliver ikke lagt fingre imellem, da Jørgen Juul skal svare på, hvad han vil sige til virksomheder, især industrivirksomheder, som er skeptiske omkring at gøre brug af voksenlærlingeordningen:

”Kom nu i gang, inden det er for sent. Hellere i dag end i morgen. Toget er kørt fra perronen og sat i fart, så nu skal vi hoppe på! Ellers kører det fra os,” siger Jørgen Juul, Team Manager hos produktionsvirksomheden Advanced Industries Packaging.

Han har 18 års erfaring med at uddanne voksenlærlinge i virksomheden, og det er blevet til over 25 færdiguddannede elever gennem årene. En stor del er stadig ansat.

Samtidigt er han en del af uddannelsesudvalget på TECHCOLLEGE og har været det de sidste 10 år. Han er dybt engageret i at uddanne fremtidens arbejdskraft og brænder for de unge, fortæller han.

Jørgen Juul ved, hvor vigtigt det er at uddanne. Ikke bare for Danmark, men særligt for Nordjylland.

”Vi er nødt til at erkende, at vi om 5-10 år for alvor kommer til at mangle arbejdskraft. Vi skal uddanne medarbejdere nu, så vi får dem gjort dem mere tilfredse og interesserede i at blive i den branche her,” siger han og tilføjer:

”Det tager meget lang tid at lære, og blive god til, at køre med sådan nogle maskiner, som vi har her. Vi skal starte nu, hvis vi skal nå det. Og jeg vil sige, at vi allerede er bagefter.”

Jørgen Juul, Team Manager hos produktionsvirksomheden Advanced Industries Packaging

Foto: Jørgen Juul, Team Manager hos produktionsvirksomheden Advanced Industries Packaging

’Som at pisse i bukserne for at holde varmen’

Men kan man ikke bare løse den aktuelle mangel på arbejdskraft ved at ansætte ufaglærte medarbejdere, der efter en kort oplæring kan tage fat med det samme?

”Det er som at pisse i bukserne for at holde varmen. Det duer simpelthen ikke,” mener han.

Ifølge Jørgen Juul er fordelene ved voksenlærlingeordningen tydelige.

”Du får gladere medarbejdere, det er en win-win-situation. Virksomheden får også noget ud af det, skal man huske. De er mere effektive, mere positive og bidrager endnu mere end før.”

Opkvalificerede medarbejdere er mere fokuserede på at løse de udfordringer, der opstår i produktionen. Og de har den nødvendige viden for at gøre det, påpeger Team Manageren:

”Når du er ufaglært, må du ikke røre ved noget, men det må du som industrioperatør og som procesoperatør. Derfor er det en kæmpe gevinst for virksomheden, at fejlfinding starter ved minut 0 i stedet for at skulle ringe til håndværkeren og så vente.”

Virksomheder kører lidt død i det

Jørgen Juul påpeger dog, at der også er udfordringer ved voksenlærlingeordningen. For hvis man ikke kender til den, kan ordningen være svær at gennemskue.

”Mange virksomheder kører lidt død i det, hvis de ikke får hjælp til specielt den økonomiske del. Det kan være lidt svært at gennemskue. Hvad får vi støtte til? Hvad koster en voksenlærling os, når de er på skole? Hvor meget skal de have i løn, når de er lærlinge?”

Slutteligt vil Jørgen Juul komme med en opfordring til store industrivirksomheder, som den han selv er en del af:

”Som en af de store virksomheder i kommunen har vi en forpligtelse til at gøre noget for vores unge mennesker,” siger han og tilføjer:

”Vi må snart erkende, i den branche her, at på et tidspunkt går det galt. Vi er nødt til at få noget stabilitet i vores virksomheder og få opgraderet vores medarbejdere, så vi kan fastholde dem i nogle flere år,” slutter han.

Vil du have hjælp til at finde en voksenlærling?

Det er hurtigt og nemt at få hjælp til at finde en voksenlærling. Ring til Jobcenter Aalborgs Virksomhedsservice på 99319090.