Et sjældent match: Iman og Ikbal gør rent blandt 50 mandlige kolleger

Matchet mellem Davidsen Tømmerhandel og de to kvinder Iman og Ikbal er lidt af et ’umage par’. Håndværkerbranchen har traditionelt ikke haft mange kvinder ansat – slet ikke nogle, der har et tørklæde som en del af arbejdsuniformen.

Ikbal Abbas Kanon har været ledig siden 1999 og aldrig haft fast job. Iman Zaghmoot har været ledig siden 2012. I dag arbejder de begge fast hos Davidsen Tømmerhandel.

Trælastdirektør Casper Jensen er virkelig glad for sine to rengøringsmedarbejdere.

”Der er da helt sikkert blevet kigget, når der kommer to voksne damer med tørklæde på. Det er man ikke lige vant til at se i en trælast. I hvert fald ikke lige her i Aalborg,” siger Casper og fortsætter:

”Det er en mandeverden, vi går i. Vi har fire kvinder her, ud over dem. Men nogle gange er vi nede på at være én og så 50 mænd.”

Iman og Ikbal klarer alt indendørs rengøring såsom støvsugning, gulvvask, toiletter og rensning af kaffemaskinen.

De er oprindeligt kommet ind i Davidsens Tømmerhandel gennem Jobcenter Aalborg og et projekt, der skal få flere ledige med eksempelvis flygtningebaggrund ud på arbejdsmarkedet.

Markant stigning i antal fleksjob hos kvinder med ikke-vestlig baggrund

Iman fik tildelt fleksjob i september 2021 og Ikbal i februar 2022. De er dermed en del af den positive statistik med et stigende antal kvinder med indvandrerbaggrund fra ikke-vestlige lande, der især de sidste to år er kommet ud på arbejdsmarkedet gennem fleksjobordningen.

Tilbage i 2021 står Casper og skal rekruttere rengøringsmedarbejdere, da han før har brugt et eksternt firma men vil prøve noget andet.

”Vi har to, der kommer og gør rent tre timer om dagen og så en ugentlig fridag. Det gør meget ift., at det typisk tog 20 minutter for det eksterne firma.”

”Jeg har respekt for, at det her er lykkes. Også fra Ikbals side. Hun er mødestabil. Et af de krav, vi har stillet fra start af, er stabilitet. Rengøring er en vigtig del af vores arbejdsplads,” siger Casper Jensen.

Ikbal elsker sit arbejde og det fleksjob, hun nu har fået.

”Jeg er glad. Det er et godt sted. Her er gode kollegaer, men det er et hårdt arbejde.”

Davidsen Tømmerhandel

Ingen negative oplevelser – sprogbarriere har ikke betydet noget

Casper Jensen fortæller, at han intet negativt har oplevet ved at ansætte to medarbejdere, der endnu ikke taler flydende dansk.

”Selvfølgelig har der været nogle sproglige barrierer igennem tiden. Men specielt Iman begyndte efter forholdsvis kort tid at åbne sig mere. Hun mærkede nok også, at hun blev accepteret blandt kollegaer og var en del af firmaet. Ligesom alle andre er. Hun har bl.a. været med til vores julefrokost. Det var da nok lidt af en oplevelse for hende, men det viser bare, hvor meget hun vil det, fortæller han. 

Iman supplerer:

”Jeg gerne vil integreres. Mine børn går også til julefrokost på deres arbejdspladser. Min datter har sagt til mig, at jeg skal tage med. Jeg kører dig frem, og jeg kører dig hjem igen,” fortæller hun med et smil.

’Vi gør det, fordi det er lykkes’

Trælastchefen er stolt af, at Davidsens Tømmerhandel har taget Iman og Ikbal ind i virksomheden.

”Det gør ikke en forskel, at de går med tørklæde. Det er da bare dejligt, at vi kan tage del i det sociale ansvar, det er. Og det gør vi, fordi det er lykkes med dem,” siger han.

Men han medgiver også, at typen af arbejdsopgaver spiller en rolle.

”Vi er nødt til at kigge på, om det er nogle der har kontakt med kunder. Så kan det danske sprog godt være en barriere. Men hvis det er funktioner, som passer sig selv, så har vi ingen problemer med det.”

Hvad kan andre bruge Iman, Ikbal og Caspers historie til?

”De skal bruge den til at se, at der er en masse forskellige kompetencer rundt omkring i vores jobcentre og borgere, der kan bruges. I en tid, hvor der er mangel på arbejdskraft. Man kan måske finde en medarbejder, man ikke ellers ville have fået øje på,” slutter Casper Jensen.