Unge med autisme sikrer høj kvalitet
"Vi lever af kvalitet, og der er nærmest ingen fejl i det, de unge med autisme laver", fortæller HR-specialist Dorthe Kraglund.
Ergonomic Solutions er en virksomhed, der laver monteringsløsninger til alt fra dankortterminaler til tablets. I 2022 startede en ung praktikant med autisme i virksomhedspraktik, og udviklingen tog hurtigt fart.
”Vi var meget spændte på den første, vi fik her med autisme, han var nemlig meget lukket og sagde ikke så meget. Han havde blandt andet udfordringer med at være i et rum med mange mennesker, så det ville være bedst med et lokale for sig selv. Men efter bare 3-4 dage så stod han allerede blandt de andre i produktionen", fortæller Dorthe Kraglund.
Arbejdets karakter ændrede sig hurtigt fra simple opgaver til mere komplekse, og i dag kan han selvstændigt samle komponenter i montagen. Et år efter gentog virksomheden succesen og tog endnu en praktikant med autisme ind – denne gang i metalafdelingen, og det krævede lidt ekstra opkvalificering.
"Vi fik en praktikant til metalafdelingen. Han skulle have et svejsebevis, så det tog han, mens han var hos os, gennem Techcollege", siger Dorthe Kraglund.
Dorthe Kraglund, HR-specialist ved Ergonomic Solutions
Dedikation giver høj kvalitet - og det smitter af
Kvaliteterne hos de unge med autisme er tydelige for Dorthe: "De er dedikerede og leverer høj kvalitet. De arbejder målrettet og fokuseret fra start til slut".
Begge praktikanter er nu ansat i fleksjob hos virksomheden, hvilket har givet værdi for alle.
"En ting er, at vi giver noget af os selv, men vi får meget mere igen", siger Dorthe Kraglund.
Hele virksomheden har rykket sammen for at få integrationen til at fungere, og det er ikke kun de unge med autisme, der har udviklet sig – det har de andre medarbejdere også.
"Vores medarbejdere har taget stort ansvar for at integrere de to fleksjobbere. Det har skabt et stærkt sammenhold," fortæller Dorthe Kraglund.
Har skabt mere rummelighed
De unge med autisme har tilført forskellighed og rummelighed til virksomheden, og det har også udviklet ledelsen:
"Vores leder startede med at sige, at han nok ikke ville have tålmodighed nok til opgaven, men han er vokset med den. Medarbejderne med autisme har brug for stramme strukturer, og det er vores leder god til", forklarer hun.
Integrationen har også været en stor succes for medarbejderne med autisme. Den ene er gået fra at spise alene til at holde frokost i kantinen og deltage til virksomhedens julefrokost.
Dorthe Kraglund opfordrer også andre virksomheder til at se gevinsten ved samarbejdet:
"Jeg tænker, man skal hoppe ud i det. Måske tænker man, at man ikke kan rumme det, men gevinsten er stor for både virksomheden og medarbejderne", slutter hun.