Jihan trodser sit manglende syn: ’Hvis jeg kan, så kan andre også’

Hos Mad Med Mest i Aalborg Øst er der ingen begrænsninger for, hvad der kan lade sig gøre.

Der er højt til loftet. Ikke fysisk, her i køkkenet, men når det gælder at se potentialet i potentielle nye medarbejdere.

En af de senest tilkomne er Jihan Sheikh Othman. Hun er egentlig født blind, men det har på ingen måde begrænset hendes arbejdsvilje.

Siden hun kom til Danmark fra Syrien, har hun været stålfast på at finde et job. Og da hun møder Michel Lycoops, direktør hos Mad Med Mest, er der gevinst.

Men hvordan kan man snitte grøntsager i et køkken, når man mangler synet?

Det spurgte Michel også sig selv om, da jobcenteret ringer første gang.

”Jihans rådgiver "solgte" hende godt. Hun ringer og spørger, om jeg kan tage én i praktik. Hun snakker rigtig godt dansk, god til at skære og alle de her ting. Hun roste Jihan i lang tid. Og så er det først til allersidst i samtalen, at hun siger: Men der er lige det med, at hun ikke kan se.”

”Og så snakkede hun bare videre. Og jeg sagde: Jeg bliver lige nødt til at stoppe dig. Var det for sjov, du sagde, at hun ikke kan se?” siger Michel Lycoops, mens han smågriner.

Men rådgiveren fortæller, at Jihan har lavet mad til familien hele sit liv, og snitte-håndværket lægger hende derfor helt naturligt.

”De andre medarbejdere griner lidt, da jeg kommer ind og siger, at i næste uge starter der en i køkkenet, og hun er blind.”

”Men efter, at de har set Jihan arbejde, så er de fuldstændigt chokerede og lamslåede over, hvad hun egentlig kan. Det har givet noget til de andres selvbevidsthed, at hvis Jihan kan – og hun ikke kan se – så kan vi andre nok også,” fortæller Mad Med Mest-direktøren.

Michel Lycoops og Jihan Sheikh Othman fra Mad med Mest

Foto: Michel Lycoops og Jihan Sheikh Othman fra Mad med Mest

Mad Med Mest deler alt op i kasser - både maden og medarbejderne

Det er ikke uden grund, at Jihan har fundet sin perfekte plads her ved snittebordet i Michel Lycoops’ køkken.

Virksomheden har et DNA, der er gennemsyret af rummelighed, diversitet og ejerskab. Et DNA som Michel og hans teamledere har bygget op gennem flere år.

I praksis deler Michel virksomheden op i kasser.

Udover, at det rent faktisk er det, de leverer, altså opdelte, pakkede catering-kasser, så er medarbejderne også opdelt i hver deres kasse – eller rettere ansvarsområde.

Jihan snitter f.eks. grøntsager til kokkene. Kokkene koncentrerer sig om at planlægge retter og tilberede maden. Når de er færdige, er det helt andre, der vasker op. Nogle vasker også tøj. En anden tømmer skrald, og en tredje fylder varer op.

Michel har fordelt ansvaret for virksomhedens drift på mange medarbejdere.

”Det vigtigste er arbejdsglæden. De ansatte er glade for at komme på arbejde, når de har ejerskab. Det er nøglen til succesen,” siger han.

Men er det ikke dyrere for forretningen at have mange flere medarbejdere ansat, end de 3-4 kokke han startede ud med?

”Det kan godt være, at det er billigere, men til gengæld havde vi nok arbejdet rigtig meget over og haft dårligere produkter, end vi har i dag. Så, hvis man sammenligner de to ting, så tror jeg faktisk ikke, at det har kostet os mere.”

Aalborg Alliancen er et netværk, hvor vi hjælper hinanden

Mad Med Mest er et stolt medlem af Aalborg Alliancen, som de skilter med på deres hjemmeside.

”Jeg synes, at det er enormt vigtigt at være med i alliancen. Det er et megagodt initiativ,” siger han.

Partnerskabet har udviklet sig til et hjælpsomt netværk, der deler erfaringer med hinanden, fortæller Michel Lycoops.

”Det er en styrke, at vi i Aalborg har et samarbejde mellem kommunen og de erhvervsdrivende, som er enormt godt til at skabe partnerskaber. Vi kan bruge hinanden positivt, uanset hvilken branche, man er i,” siger Mad Med Mest-direktøren.

Men hvad ønsker han sig så mere af fra alliance-netværket?

”Man kunne godt lave nogle nye mål, f.eks. at samle ind til et godt formål. Nu har vi brugt så meget krudt på at lave en platform, hvor vi mødes og kommunikerer med hinanden, så man kan godt gå skridtet videre og udvikle samarbejdet, slutter han.”