Martin har svært ved at finde uddannede malere - derfor uddanner han dem selv
Skaarup Malerfirma har stor erfaring med at uddanne egen arbejdskraft.
Siden virksomhedens oprettelse i 2012 har malerfirmaet uddannet ni voksenlærlinge, hvoraf otte stadig er ansat i dag.
”Vi uddanner selv vores arbejdskraft. Det har hele tiden været målet,” fortæller Martin Skaarup.
Virksomhedsejeren kan godt mærke, at der er færre og færre elever, som søger ind på maleruddannelsen efter 9. eller 10. klasse. Mange er voksne, når de vælger at blive maler.
Det er dog positivt, hvis du spørger Martin.
”Voksenlærlinge trækker på erfaring og kompetencer, der gør dem mere læringsparate. De er meget seriøse om, at de vil det her. Vi kan se i forhold til fastholdelsen, at de føler sig godt tilpas her og fortsætter bagefter.”
Det vigtigste for malermesteren er, at lærlingene trives. At de har motivationen. De personlige udfordringer og den uddannelsesmæssige baggrund er mindre vigtigt.
Firmaet har nemlig både ansatte med diagnoser og sproglige vanskeligheder.
”Vi uddanner dygtige malere, vi uddanner ikke bare folk til svendeprøven. Vi går ikke nødvendigvis op i, om de får 12 eller sølv- og guldmedaljer. Vi uddanner folk med henblik på job bagefter, som er god arbejdskraft og stabile,” fortæller Martin.
Skaarup Malerfirma tager også IGU-elever ind i virksomheden. IGU står for IntegrationsGrundUddannelse, som er møntet på flygtninge og indvandrere.
Ifølge malermesteren er IGU-eleverne dygtige malere, men mangler ofte de boglige kompetencer.
”Det er et godt forløb, som vi kan sende dem ind på, mens de lærer sproget. Og de lærer, hvordan man agerer på det danske arbejdsmarked. Men lige så snart vi vurderer, de er klar til det, så tager vi dem i lære i stedet.”
Han opfordrer derfor andre firmaer til at få flere voksenlærlinge og IGU-elever ud på arbejdspladserne.
”Hvis de har erfaring og gerne vil ud på arbejdsmarkedet, så lad dem. Især som markedet er nu.”
Tjener penge på sine lærlinge
Skaarup Malerfirma har knækket koden til uddannelse og fastholdelse af lærlinge. Og han tjener penge på deres arbejde, fordi de leverer høj faglig kvalitet.
I fællesskab har firmaet skabt et miljø, hvor lærlingene vokser med opgaven. Med andre ord er succeshistorien, at firmaet ikke kun er gode til at have lærlinge, men også har gode lærlinge.
Dette gør det muligt for Skaarup Malerfirma at tjene på dem.
”Udover at investere i en lærling, som jeg forhåbentlig beholder i firmaet, så har jeg også tjent penge på dem i den pågældende periode. Vi er rigtig gode til at få vores lærlinge til at producere under uddannelsen,” understreger Martin.
Lærlinge bliver ikke bare spist af med det ”trælse” arbejde på værkstedet. De indgår i normale arbejdsrelationer fra begyndelsen, og det lønner sig.
Ifølge Martin er Skaarup Malerfirma nemlig et af de mest eftertragtede praktiksteder for eleverne på maleruddannelsen på TECHCOLLEGE.
En af metoderne til at sikre god trivsel er ledelsens torsdagsmøder.
Her gennemgås alle arbejdsrelationer, så de rigtige medarbejdere sættes sammen. På tværs af lærlinge, svende og IGU-elever.
”Vi bruger tid på at placere folk i de rigtige situationer, så de får succesoplevelser,” fortæller Martin.
’Du kan ikke være utilfreds, hvis du ikke selv gør en indsats’
Så, hvad er firmaets hemmelighed?
”Rummelighed er en stor del af den kultur, vi har i firmaet. Det er ikke kun min skyld. Det er noget, alle medarbejdere bidrager til.”
Martin Skaarup har i mange år samarbejdet med Jobcenter Aalborg. For ham er det ikke så vigtigt, om samarbejdspartneren kaldes Aalborg Alliancen eller noget andet.
Dengang han meldte sig ind, var det fordi, han ligesom mange andre i Aalborg Kommune ønsker at gøre en forskel for områdets udvikling.
Han kan sagtens se idéen i, at Aalborg Alliancen arbejder for bedre infrastruktur, men man må også selv arbejde på at løse udfordringerne.
Filosofien om, at du ikke kan være utilfreds, hvis ikke du selv gør en indsats gennemsyrer Martin Skaarups virksomhed.
”Vi har selv gjort noget fremfor at sætte os ned og sige, at det skal Aalborg Alliancen tage sig af – eller det skal en anden tage sig af.”
Grundlægger af Skaarup Malerfirma, Martin Skaarup